Scoil: An Clochar i gCárna

Carna, Co. na Gaillimhe
Siúracha na Trócaire

Ar an leathanach seo

1. Clochar na Pluide:- Sé an fáth gur tugadh Clochar na Pluide air mar ins an t-sean aimsir bhí bean agus chuir sí pluid amach, sgar sí ar aill mór millteach é agus tugadh 'Clochar na Pluide' air ó shoin.
    Crocán an Aifrinn:- San t-sean aimsir bhíodh sagart ag léighimh Aifrinn ann an t-am a raibh an namhaid ag cur fan ar an Eaglais Dé.
    An Leachta :- Tá leachta ann agus bhíodh bean sidhe le feiceáil ann gach oidhche.
    Clochar na gCat:- Sé an fáth gur tugadh Clochar na gCat air mar bhiodh go leor cat fiadhna ag siubhal ar an aill mhór atá ann.
    Baile an Chliabháin:- Ins an t-sean aimsir nuair a bhí na daoine ag déanamh an bóthar mór thosnuigh siad ag sgoilteadh na gcarraig, chuala siad bean ag bogadh cliabháin istigh ann agus d'éistigheadar leis an aill.
    Crocán na mBuachaillí:-
    Ins an t-sean aimsir mharbhuigh Catríonach dhá bhuachaill déag ann.
    Oileán an Bhaile:- Bhí robáilaidhe ann ins an t-sean aimsir agus bhí áitiú déanta aige ar an oileán, bhí caipín luaidhe air agus rinne sé balla timcheall ar an oileán i lár na locha dá choinneáilt sábháilte ar an namhaid.
    Roisín na Mainiach, Co. na Gaillimhe
    Bairbre Ní Donnchadha