Scoil: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Énrí Ó Máille

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    nach ndeacha. Dubhairt sé leóbhtha an teach a fhágháil agus chuaidh sé ag an áit a raibh an chorp agus thosaigh sé ag léigheamh ós a cionn agus shuidh sí suas agus thosaigh sí ag cainnt. D'fiarr sé di cé an áit a raibh siad ó shoin dubhairt sí go raibh siad i nifrinn. D'fhiarr sé dhuithe an bhféadfhadh rud ar bith iad a thabhairt as. Dubhairt sí go bhféadfhadh aon rud amháin iad a thabhairt as. sin a mac a bheith in a shagart agus é imtheacht leis go dtuitfheadh an téadach anuas dhá chraiceann. Dimthigh sé leis agus níor bhain sé dhe a chuid éadaigh nó go raibh siad lobhtha shuas ar a chraiceann agus níor bheárr sé é fhéin. Bhí sé ag imtheacht leis mar sin go raibh na seacht mbliadhna shuas. Thuit deireadh na seacht mbliadhna ar Oidhche Nodlag. Chuaidh sé ag an bhfeilméaraidhe a raibh sé ag múnadh na bpáiste dhó. Chuaidh sé ag an doras acht ní raibh an fear isthigh. Níor leig an bhean isteach é mar gheal ar an méid gruaige a bhí air freisin. Dimthigh sé thart ar an teach agus chuaidh sé isteach sa ngáirdín agus sáith sé é fhéin isteach ins an gcruaich choirce.
    Nuair a tháinig an fear isteach dinnis an bhean an sgéal dhó. D'fhiarr sé dhuithche cé an áit a ndeacha sé. Dubhairt sí go ndeacha sé
    Máirtín Ó Conróigh
    Máirtín Ó Mulruaidh