Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Gan aon choinne le faic acu seadh a sháidh an fear beag ruadh a cheann aníos chúcha agus dubhairt se leó dul abhaile mar go mbádhfaí iad mar a ndéanfhaidís. Faic eile níor labhair sé ach bualadh leis síos fé'n uisce airís. Tháinig eagla ar an gcriú agus scaoileadar fé abhaile.
    Ní rabhadar ach seacht slata ó Chaladh an Oileáin nuair a shéid an stoirm agus an gála agus chruaidh an lá ó thalamh. Dubhradar gur b'é Dia a sheól chúcha an feairín beag ruadh pé hé féin. Ó'n lá san amach níor chuadar ag iascach ins an áit sin, mar bhí fhios acu nár bh' aon dheagh-áit é.