Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí baintreach ann fadó agus bhí aon inghean amháin aici.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a chonnaic an bhean go raibh beirtha uirthi níor dhein sí ach í féin a mharbhú leis an rásúr.
    Bhí an t-athair ana cheanamhail ar an gcailín agus d’fhan sí na theannta chun obair an tíghe a dhéanamh ach dimthig an garsún chun slíghe bheatha a bhainnt amach do féin. Nuair a bhí sé ag gabháil trí coill tháinigh sean duine chuige ag lorg blúire aráin agus thug an buachaill do é go fonnmhar. Ansan dúbhairt an sean duine leis go dtabharfadh sé féin dho aon trí ghuidhe gur mhaith leis a d’fághail. Ansan dúbhairt an buachaill leis gur mhaith leis bualadh leis an gcailín aríst, (2) Slíghe bheatha mhaith a bheith aige i gcómhair a chéile, (3) agus cómhnuidhe i bpálús ana mhór.
    Dimthig an buachaill leis ansan agus chuaidh sé go dtí America. Taréis dhá bhliadhain deug a chaitheamh ann tháinig sé abhaile arís agus díreach agus é ag gábháilt tré choill cé cíthfeadh sé ach an cailín go raibh sé i ngrádh léi timcheall cúig bliadhna deug roimhe sin. Taréis tamall d’aithin an cailín é agus phós an beirt acu agus bhí an fear mar mhaor ar an gcathair.
    Tomás Mac an t- Saoir
    An Baile Beag, Co. Chiarraí