Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
Donncha Ó Cúrnáin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhi fear in a chómhnuidhe sa pharóisde mórach fadó agus ní raibh sé ach cúpla bliadhain pósta nuair a cailleadh a bhean.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt sé leis é fhéin a choimeád anois agus nár gádh dho aon chailín aimsire mar go ndéanfadh sé féin obair an tíghe dho agus go ndéanfad sé madra leis do agus nár gádh dhó aon phágh a thabhairt dó ach biadh mhaith.
    Dúbhairt an fear leis go gcoimeádfadh sé é nuair a bheadh triall aige as ar dtuis. Bhí na h áthruistí búird ar an mbód agus dubhairt sé leis iad a níghe agus iad a chur anáirde ar an nDriosúr. Chuir an madra chun oibre agus do nigh sé na cuaap agus chuir sé na n-áit ceart iad agus ansan tig sé an bórd go glan.
    Bhí an fear ana shásta leis agus dúbhairt sé leis dul a chodladh fé'n mbórd agus go radharc sé féin a chodladh in a leabaidh do féin. D'eirigh an fear ar a seacht a chlog ar maidin agus bhí an teine déanta ag an madra agus an bhreicfeast ollamh roimis agus nuair a chonnaic an fear é son bhí árd cion aige ar an madra.
    Nuair a bhí an breicfeast ithte acu agus na h-áthruistí nighte ag an
    Brígid Bean Uí Lubhaingh