Scoil: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
Donncha Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    brónach na dheamhaidh. Labhair an chead mac ar dtúis, agus dúbhairt sé ná bac san raghadsa go dtí an loch, agus soláthareóchine lair éisc. Bhíodar ag caint cois na teinne go raibh sé inam codhaltá. Dúbhairt an chéad mac lé bean ar tíghe eiríghe go luath ar maidin agus lón a dhollamhú do go raghfhadh sé go dtí an loch ag lorg éisc. Tímcheall a trí a chlog d'eirig an bhean dh'ollamhuig sí an lón. Annsan d'eirig an mac agus d'imthig sé air. Nuair a shroich sé an loch chuaidh sé isteach sa bhád, agus bhí sé ullamh chun dul ar iascaireacht nuair a tháinig an Coileach draóidheachta aníos ar an gcarraig. Nuair a chonnaic sí é bheir sí air agus tharraingh sí síos go tóin an locha é. Bhí an bean agus an beirt mac ag gol i dtaobh ná raibh sé ag teacht. Ragahadsa go dtí an loch arsan tarna mac. Do dhein sí an rud ceadhna agus a dhein sí leis an gcéad mac. Nuair a bhí sé ullamh chun dul ag iascaireacht d'eirig an coileach aníos agus dhein sí cular do. Na bac san arsan tríomhadh mac raghadsa ann. D'imthig an tríomhadh mac agus d'imthig an rud eadhna air. Bhí an bhean ag gol is