Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí lanamha pósta ag teacht abhaile ón nDaingean deanach go maith san oidhche. Nuair a tanghadar go bun Clasaig do conncadar an capaillín sleamhain dubh ag ithte sa díg. Is deas an capall é pé fear bocht gur leis é arsa an fear leis an mbean. Is doig liom go raghad ag marcuigheacht air agus is féidir leat-sa theacht id culoíg taobh thiar dom. Grádh Dia tu a Sheáin, b'féidir gur bé an phúa é. Ní túisge a dúbhairt sí an focal ná leím sé amach i lár an bhothair cuir a eirbeall san aer agus d'imthig rómpa an Clasach suas ar nós na gaoithe. Nuair a thanaghadar go mullach an Clasaig do connacadar ar bun na cruaiche soir é.
    Feach anois ars an bhean dá raghad-fá sa ag marcuigheacth air cad é an oide a tabarfhad sé ort. Siubhaluigheadar an cuid eile d' en mbothar abaile é agus ní rabhadar ach istig nuair a ghlaoidh an choileach.
    Máire Ní Fhiannachta