Scoil: Barrow (uimhir rolla 11850)

Bearrúin, Co. Chiarraí
Ml. Ó hUallacháin

1. (gan teideal) (ar lean)

Ta cúpla líon tighe anseo ar an mbaile seo agus nuair a cailltear daoine in aon tig acu titeann rudaí aite amach

(ar lean ón leathanach roimhe)
    tímcheall an tíghe lasmuich, agus uaireannta istig sa tig. Bíonn sé ag imtheacht san aér timcheall an tíghe síos, suas; ar aghaidh agus tharnais mar ceó ag imtheacht lé gaoith. Chuala na rudaí seo ó dhaoine eile seachas ó Bhean Ui Harmon. Cailleadh bean de mhuinntir Fhearghúsa annso bliadhain ó shoin, agus dúbhairt na daoine liom gur chualadar an ologán so go soiléir agus go raibh sé lé cloisint taréis luighe gréine chómh mhaith leis an oidhche sin.
  2. A good many years ago a big merchant named Collis lived in Barrow. He was very rich and did a big trade with many places far away. Schooners used to come up to the quay wall that time with cargoes of coal and timber to him, and many barrels of wine and other drinks used to be brought too. Collis was a smuggler and used to trade with Spain and Denmark in them days.
    One of his steamers, "Peggy" was her name was carried on the rocks and broken during a storm. The place where she got jammed between two rocks is ever since known as "Poll Peggy".
    The rings of iron you see at the quay
    Mícheál Ó hUallacháin