Scoil: Curraichín (C.) (uimhir rolla 15979)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonchobhair

Ar an leathanach seo

1. Bíonn lucht siubhail ag imtheacht ó áit go háit agus glaodhann siad go minic mór-timcheall an cheanntair seo. Fir óga agus mná óga iseadh cuid mhaith aca. Bíonn capail agus cairteacha aca. Bíonn earraí ag cuid aca á ndíol. Bíonn siad ag díol mataí, pictiúirí bheannuighthe, cnapaí, léinteacha, lásaí, bróga, scáthaín agus cathaoireacha a dheineann siad féin. Bíonn siad ag díol capall agus asal agus miúleanna chun airgead a dheunamh. Bíonn siad ag trádáil ar chapaill ag díol agus ag ceannach sé mar a thagann síad treasna.
    Codhluigheann siad ar thaobhanna an bhóthair. Deineann siad cábáin ins gach aon aít foithineach a gheibheann siad. Faghann siad féar nó tuighe agus deineann siad leabaidh ar an dtalamh fé'n gcairt agus is iad a chodhluigheann go suaimhneach agus go sámh ann. Bíonn siad cómh cómhpórdach agus dá beidís istig i bpárlás an Rí. Bíonn na mná ag siubhal ó thig go tig gach lá ag díol agus ag bailiú déírce. Bíonn siad ag lorg aráin, siúcre, bainne, práaí, té agus gach aon saghas rud dá bhfaghaidís iad. Dá dtabharfá
      1. daoine de réir aicme
    Máire Ní Shéaghdha