Scoil: Leitir (uimhir rolla 15668)

Leitir Thoir, Co. Chiarraí
Tomás Mac Eóin

1. Seana-Sgéul
    Bhí Eoghan Ruadh Ó Súilleabháin ag siúbhal roimis, agus dúbhairt sé nuair a geóbhadh sé go dtí a leithéid sin d’áit, gur ceart mac dó a bheith ann. Bhí garsún ag baint prátaí i dtaobh istig de chlaidhe.
    Do labhair Eoghan leis, agus d’iarraidh sé do cérbh é a mhac é. “Deir mo mháthair,” arsan buachaill “gur mhac do Eoghan Ruadh mé.” Do chuir Eoghan a lámh ‘na phóca agus thug sé síntús airgid dó, agus dúbhairt sé, an céad áit eile ‘na bhfeachadh sé é
    go dtabharfadh sé a thuille airgid dó. D’imthigh Eoghan Ruadh leis féin. Gaibh an garsún cóngar, agus bhí sé roimh Eoghan, agus d’iarraidh Eoghan dó cad a bhí air. Dúbhairt an buachaill go ndúbhairt sé leis, an céud áit eile ‘na mbuaileadh sé leis go dtabharfadh sé a thuille airghid dó. “Ó” arsa Eoghan "deanfhair-se an puinte."

Caitlín Ní Coisdealbha, do scríobh
    Caitlín Bean Uí Choisdealbha (50) d’aithris