Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Is cuimhin liom go mbíodh na sean-daoine ag cainnt mar gheall ar an lá a báthadh Claedighe. Bhí an maidin go breádh acht tímcheall lár an lae thosnuigh sé ag déanamh clagair seóidh & 'sé an sgeal a airígheadh um thráthnóna ná go raibh Claedeach báidhte. Is amhlaidh a eirigh tuille san abhainn - An Fhleasg & chuaidh sé amach ar fuaid na tíre. Do bhí seo tighthe cómhangarach do & do báthadh iad. Do bhí fear 'na chómhnaidhe i gceann de's na tighthibh sin & chonnaic sé an tuille ag teacht. Do chuaidh sé isteach abhaile & chuir sé a bhean & a chlann amach in áit árd & chuaidh sé go dtí an móinfhéar chun na gamhna do chuir amach ar eagla na tuille. Nuair a bhí sé ag cuir na gamhna amach do chonnaic sé a bhean ag dul thairis siar san abhainn. Nuair a bhí na gamhna curtha amach aige do chuaidh sé go dtí an áit gur chuir sé a bhean & a chlann. D'fhiafhruigh sé de'n chlann cá raibh a mháthair. Dubhairt an clann gur chuaidh sí isteach ag cuir
    1. am
    An Chlaoideach, Co. Chiarraí / Co. Chorcaí