Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

an t-éadach leabthan thúas an staighre ón t-uisge.
    Do báthadh ocht tighthe déag a bhí in aice na h-abhann & um tráthnóna ins an áit na raibh na tighthe do bhí abha ann. Do táilliúr ag obair i gceann des na teine tighthe sin & bhí sé na shuidhe in-áirde ar an mbórd in aghaidh na fuinneóige & chonnaic sé an tuille ag teacht. Dubhairt sé le muinntir an tighe go raibh an tuille ag teacht ach níor chreideadar é. Do léim sé anuas de'n bord & chuaidh sé amach in áirde ar carraig árd. Ní raibh sé ann i bhfad nuair a tháinig an tuille. Do leag sé an tigh & báthadh na daoine a bhí istig ann.
    Do bhí fear eile na chómhnaidhe i gceann des na tighthe. Do bhí sé in aice tigh na mbó & chonniac sé an tuille. Do bhí ceann tuighe ar an dtig & léim sé in áirde ar & bhí
    1. am
    An Chlaoideach, Co. Chiarraí / Co. Chorcaí