Scoil: Kilfenora (B.) (uimhir rolla 2155)

Cill Fhionnúrach, Co. an Chláir
P. Mag Fhloinn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    meásardha saídbhir athá ann. Tá sé lom agus is beágh cráinn ata ag fás ann. Ilár an ceánntaír tá caíslean dárb ainm Léim an Eich. Is on aít a fuáir an caíslean a ainmh. Nil fuínneógh ná dhóras ná tadha ins an sean caísleán seó anóis. Acht fádho bhí sé iná caíslean bréagh deás.
    Ins an seáctmhadh aoíse deág thaínig Maíre Rúa go dthí an áit seó. Maíre Ní Máthgamha a bhí már ainmh uirtí agus thaínigh sí ó Carraíg an Cobáltaigh cún cómhnaidhe ins an Casileán toísg go raíbh gruaíghe deárgh uirthí cuíreadh Maíre Rúa már aínm uirthí. Pós sí feár dárbh aínm O'Brían as Leím an Eich.
    Déirtear gúr mharbuígh sí a céile agus annsa bhí sí leití féin. Nuaír a thaínig Cromháill go h-Eirinn thosaígh sé ag plánndhail na tiré. Nuaír a bhí sé ag dul abhaíle go Sasána d'fágh sé feár dárbh aim Ireton in a díaidh chún an obár a críochnu. Cuír Ireton Ludlow go dthí Corcómhrua cún(?) ná Gaédhil a cuír amách as a cuídh talámh.
    Thaínigh faitcíos ar Maíre Rúa ar eagla go gcaillféádh sí a cuídh talman. Troíd sí in agaídh Ludlow acht ní raíbh aon maitheás ann.
    Seán Ó Maolchaoine