Scoil: Baile Mhúirne (C.) (uimhir rolla 15347)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do cítí cluthrachán in Ínse Mór roinnt bliadhanta ó shoin. Oidhche amháin bhí fear darb' ainm do Domhnall Ua Scanaill ag teacht abhaile ó'n Muileann tar-éis im a thabhairt ann. Bhí áít ar an dtaobh thiar de'n tig 'na gcuirfidís an capall ar fosaidheacht, an Carraigín a glaodhfidís air.
    An oidhche seo do chuir sé an capall suas mar ba ghnáth. Nuair abhí sé ag teacht anuas do chonnaic sé an cluthrachán. Ní raibh sé ac ceithre dorn ar aoirde nó mar sin. Bhí hata mór leathan buidhe air agus casóg glas agus bróga dearga.
    Rith fear abhaile go mear. Bhí an bhean ag ollmhughadh an t-suipéar, leite min coirce a bhí aca. Pé cuma 'nar féach sí amach an fhuinneoig do chonnnaic sí an fearín beag agus a dhá lámh anuas ar an bhfuinneóg aige. Do connaic duine de's na leanbhaí leis é agus dubhairt sé "Ó a mhaimí féach an fearín beag." Nuair a airig an cluthrachán é sin do rith sé leis ag gáirídhe.
    Cúpla lá 'na dhiaidh san do buaileadh breoite an bhean i lár na h-oidhche d'airigheadar an fear ag siubhal timpal an tíghe agus ag dul amach an doras. Do bhí eagla ar an mnaoí abhí breoite mar cheap sí gubh' amhlaidh abhí sé ag teacht chun í féin a bhreithe leo.
    Cúpla oidhche 'na dhiaidh san bhí Peig Ní Criodáin agus Síghle beag b'shin beirt drifear an mnaoí abhí
    Siobhán Bean Uí Luasaigh