Scoil: Fiach Naomhtha (Buach.), Eadragóil

Eadargóil, Co. Chorcaí
Muircheartach Ó Séaghdha

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí beirt fear an fadó agus drithearacha do beadh iad le na céile

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a tháinig an fear Mór abhaile agus nuair a connaic sé a dhritheár rómpa agus na chaoirig go leór, do dhíarfuig sé de chá fúáir sé iad, agus dubhairt an Fear beag tá an loch sin lán de caoirig breágtha agus dá dtéafása ann is fidir leat mórán acha do thabhairt abhaile leat. "Alrigtht' arsan Fear Mór. Do fúair an Fear beag mala agus do chuir sé an fear Mór isteach ann agus as go breádach leó airís fé dhéin na locha nuair a thanadar indaice leis na loca do chaith an Fear beag an Fear Mór isteach san uisge agus do chuaigh sé go dtí tonn puill do tainig