Scoil: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí bean críonna 'na cómhnuidhe i mBaile Mhic - Íre fado. Do bhí alán airgid aici. Do bhí sí 'na cómhnuidhe 'na aonar, agus do thagadh an Sagart cúicí anois is airís chun an Comaoine Naomhtha a tabhairt di, mar do bhí sí ró-chríonna chun dul go dtí an Seipéal.
    Do bhíodh sí i gcómhnaidhe 'á rádh leis an Sagart go raibh eagla uirthi go bhfaghadh sí bás 'na h-aonar, agus ná beadh aoinne ann chun í a leigint amach. Dubhairt an Sagart léi an paidir seo a rádh gach aon oidhche roim dul a codhladh dí agus nár baoghal ná go leogfí amach í ciacu a bhfaghadh sí bás na h-aonar nó ná faghadh. 'Sé seo an paidir a deireadh sí:-
    "Is mithid dom dul im' dhúthaig
    Fios na húda óna d'ánta