School: Sealbhuidhe (roll number 16045)

Shalwy, Co. Donegal
Pádraig M. Mac Seághain

1. Seanscéal (continued)

Bhí fear na chomhnuidhe ins an pharaiste seo aon uair amháin agus is fada ó bhí agus bhí sé iongantach bocht.

(continued from previous page)
    bheairfidh mise an bhó duit no níl mórán maith inntí ar chor ar bith. Acht munab é í bheinn i dteach na mbochta leith scór blian ó shoin. Acht da mbéinn dóig ar bith orm i dteach na mbochta bhéad dóig orm níos fearr no tá agus mar sin sin an bhó agus annsin béidh mé réid leat go deo.
    Ní dheanfaidh mé sin ar chor ar bith cionnus nar thug tú leath an t-airgead domhsa caithfidh tú an bhó a roinnt i dhá leath agus coinneochaidh mise leath amháin agus tabhair leathsa an leath eile. Ní dheanfaidh mé sin arsan fear acht bíod an bhó agat. Cinnte deanfaidh mé é arsan siriam rinne muid an margad agus ní thigh linn é a bhriseadh nar iarr mise ort an bhó a dhíol agus leath a luach a thabhairt dhomhsa agus ní dhearn tú sin agus cionnas nach dtearn caithfidh tú an bhó a roinnt i dhá leath.
    Roinn sé an bhó i dhá cuid agus diarr ar an fear a rogha den dhá cuid a thabhairt leis rinne sé a rogha agus thug sé aghaidh ar an bhaile. Shiubhail sé leis giota fada agus bí sé iongantach tuirseach. Sa deireadh suidhe sé síos le na sgithiste a dheanamh. Oidhche dheas ciúin a bhí ann agus bí an gealach ag soillsiugadh go deas.
    Máire Ní Ghoill
    Cnoc an Cheo, Co. Donegal