Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann uair amhain agus bhí sé posta. Bhí a bhean iongantach fallsac agus ní dheanfaidh sí rud ar bith do. Ba ghnathach leo a bheith ag troid achan lá fá dtuadh do rud eiginteach.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    shios agat agus braon tae a bheith réidh agat. Bhí lá leathromach amuigh agus ní rabh mise ag dhul amach faoí fearthainne dá mo bhataide agus mé breagh tirm fá choinne uisge.
    Chuir an fhear síos téine breagh agus bhí teas maith aiste. Shuidh an fear annsin ag triomadh é féin ag an téine. Nuair a bhí se tirm thug sé leis buicéad go dtí’n tobair. Nuair a tháinig sé isteach bhí sí na codhlad ní dhearn sé (acht) dadadh acht a dhul suas go dtí’n leabhaidh agus an bhuicéad uisge a caitheamh idir an dá shúil uirthí. Thug sí leim amach as an leabaidhe agus arsa an fear leithe tá tusa fliuch anois agus tá mise tirm gabh amach tú fhéin fá-choinne an uisge
    Eamonn Mac Cathail, Dóir-leacht,
    Ainm agus seoladh an duine a bhfuaras an sgéal uaidh: