Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Dhún na nGall
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal

Bhí fear ann tá fada o shoin ar b'ainm do Seán O Baoghaill. Bhíodh sé achan oidhche ag airneál i dteach amháin.

Sean Sgéal
    Bhí fear ann tá fada o shoin ar b'ainm do Seán O'Baoghaill. Bhíodh sé achan oidhche ag airneál i dteach amháin. Oidhche fuar geimhreadh bhí mórán daoine ag airneál san seo. Sa deireadh thainig Seán isteach agus thoisigh an chomhradh eatortha. D'iarr siad ar seán sgéal a innse. Bhí mé amuigh i fastughadh i gco. Tír Eoghain. Trathnóna amháin d'imthigh me liom agus níor innis mé do duine ar bith. Ní raibh mé i bhfad amuigh nuair a tháinig an oidhche orm agus chuaidh mé ar seachran. Sa deireadh chonnaic mé solas beag i bhfad uaim. Chuaidh mé go dtí an solas beag agus bhí teach beag annsin. Bhí an t-urlár sguabtha go glan. Bhí sgaifte mór fear beag na shuidhe ag an teine, agus capall glas thíos i gcionn an tighe. Ní raibh mé i bhfad in mo shuidhe nuair a tháinig fear acu thall and dubhairt sé go dtiocfhadh le siadsan a imteacht. Dubhairt
    Máire Ní Gallachobhair
    Brigidh Ní Ghallachobhair