Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Dhún na nGall
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal

Bhí bean agus fear ann uair amháin agus ní rabh paiste ar bith aca. Ba mait leithe cailín beag.

Bhí bean agus fear ann uair amháin agus ní rabh paiste ar bith aca. Ba mait leithe cailín beag. Tháinig am an t-sneachta agus d’imthigh an bean agus fear amach ag imirt leis an t-sneachta.
    Thosaigh siad ag deanamh cailiní beaga deasa leis. Rinne an bean cailín an deas agus bhí sí ag amarc uirthe agus sa deireadh chonnaic sí í ag athrughadh. Bhí sí ann a cailín an dheas. Rith sí ag ag an bean agus thug sí í na baile leithe. Nuair a bhí sí tamall fada ag an bean. D’fiafruigh sé duite an dtiocfadh leithe a ghabhail amach ag imirt. Dubhairt an bhean leithe go dtiocfadh.
    Bhí luthghair mhór ar na paiste agus bhí siad an mhaith duithe. Thosaigh siad ag deanamh achan chinéal rudaí a tiocfadh leo smaontuigh ar. Thug siad
    Brighid Ní Chanáin
    Leitir Mhic an Bhaird, Co. Dhún na nGall