Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Dhún na nGall
M. Mac Amhlaidh

Ar an leathanach seo

1. Tá mórán ainmidhthe allta ann agus seo cuid acu: (fi) girrfiadh, leomhan, madad ruadh, lucóg agus tá mórán eile fosta. Tá an madadh ruadh iongantach críonna agus tá sé glic fosta. Tá sé mór. Tá sé fa’n meid amháin le madadh. Tá dúil mór aige i lacha, cearca, agus éanacha agus beireann se ar siubhal iad go dtí a pluais agus itheann sé iad.
    Bhí madadh ruadh ann uair amháin. Lá amháin bhí mórán lacha amuigh ar an loch agus dubhairt an madadh ruadh leobhtha “tá sibh iongantach deas tar isteach annseo go bfeicfidh mé sibh.
    Bhí lach amháin ann bhí bhi dúil mór ag an madadh ruadh innte bhí sí iongantach ramhair agus deas. Thainig an lach seo isteach fuair an madadh ruadh greim air agus thug sé ar siubhal í go dtí a phluais agus bhí dinnear maith aige uirthe. Nuair a fuair sé í beannuigh sé í agus thosaigh sé ag gáire.
    Tá cuid de’n na ainmidhthe allta na pataí ag na fir a mbíonn ag obair ins na coillte agus ní leigeann siad
    Brighidh Ní Ghallachobhair
    Máire Ní Ghallachobhair