Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Scéal (ar lean)

Bhí lanamhain ann agus bhí an fear na figheadóir. Tháinig am baint na mónadh agus fuair an fear cupla fear le cuideadh leis an mhóin a bhaint.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sé dobhtha goidé bhí siad ag deanamh. Dubhairt siad-san go rabh siad ag iarraidh ag cathadh na bo suas ar an teach an áit a rabh fear ag fás ar mullach an toighe. D'fiafraigh an fear dóbhtha rabh corran aca.
    Dubhairt sé annsin go beirfeadh sé an féar anuas aca. Dubhairt sé annsin go mbeadh sé ag siubhal go dtí an oidhche go bfeicfeadh sé bhfuigheadh sé bean ar bith comh h-amaideach leobhtha. D'imthigh sé leis agus tháinig sé go dtí bean. D'fiafraigh se dí ca rabh sí ag gabhail. Bhí anualach léithi. Dubhairt sí go rabh sí ag gabhail na bfliathas an áit a bhfuair a fear bas tá bliadhain o shoin agus go rabh sé ag smaointuighadh go rabh siad caidhte aníos. Dubhairt seisean gura bé é Naoimh Peadar agus ma bhí airgead ar bith aice fosta go rabh cuid dé é dith air. D'imtigh an bheirt aca leobhtha 'un an toighe annsin
    AT1210: The Cow is Taken to the Roof to Graze
    AT1540: The Student from Paradise (Paris)