Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal

Bhí teaglach ins na Rosaibh Iochtarach tá fada o shoin agus fuair an t-athair agus an mháthair báß nuair a bhí siad óg. Chuaidh siad isteach ag an uncal agus d'fan siad annsin go dtí go raibh siad mór.

Bhí teaglach ins na Rosaibh Iochtarach tá fada o shoin agus fuair an t-athair agus an mháthair bás nuair a bhí siad óg. Chuaidh siad isteach ag an uncal agus d'fan siad annsin go dtí go raibh siad mór. Nuair a bhí siad mór chuaidh siad go Merica uilig ach an buachaill a ba óige no ní raibh foghluim na leigheann aige agus níor thug siad leis é ar chor ar bith agus d’fagh siad ag an uncal é.
    Annsin tháinig siad ar toisigh go maith in Merica agus annsin smaointuighadh siad gur mhaith leobhta an gasúr eile a thabhairt go Merica fosta agus go gcoinneochadh siad é eatortha féin é. Bí fear an áit ag dul go Merica agus thug sé an gasúr anonn leis. Ní thiochadh leis an gasúr cineál oibre ar bith a dheanamh cionnus na raibh leigheann ag bith aige.
    Rinne siad suas go gceannóchaidh siad bromach do agus cart fosta. Cheannuigh siad gach uile seort plataí agus cupaí agus fó-cupaí agus rudaí mar sin. Chuireadh siad amach é
    Brighidh Ní Ghallachobhair
    Máire Ní Ghallachobhair