Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal

Bhí gasúr beag ann uair amhain agus dubhairt fear do go dtabhradh sé mórán airgid do fá-choine trí gruaige as cionn fathacha.

Bhí gasúr beag ann uair amhain agus dubhairt fear do go dtabhradh sé mórán airgid do fá-choinne trí gruaige as cionn fathacha. Chuaid an gasúr go dtí teach fathacha agus bhí bean maith ag comhnuidhe leis an fathachta sin.
    Ní rabh an fathachta astoigh an lá seo agus d'iarr an gasúr an gruaig o'n bhean.
    Dubhairt an bhean go dtabhrad sí an gruaigh do nuair a rhiocfadh an fathacha isteach.
    Chuaid an gasúr í bhfolach agus thainig an fathacha isteach. Thuig an fathach in a codadh nuair a bhí se tamall beag astoigh bhain an bhean gruaig amhain as cionn an fathachta.
    Mhusgail an fathacha agus dubhairt sé caidé sin, ach thuit sé in a chodladh aríst. Bhain an bhean gruaig eile amach as a chionn agus mhusgail se aríst.
    Thuit se in a chodladh agus bhain an bhean gruaig eile
    Eibhlin Ní hAnnluin