Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Scéal

Bhí teaglach ann uair amháin agus bhí siad na comhnuidhe amuigh ins na India thiar agus bhí siad na daoine bochta agus dubha fosta agus bhí daoine bana na comhnuidhe i naice leo.

Bhí teaglach ann uair amháin agus bhí siad na comhnuidhe amuigh ins na India thiar agus bhí siad na daoine bochta agus dubha fosta agus bhí daoine bana na comhnuidhe i naice leo Biodh na fir amuigh ag obair agus biodh na mna istoigh ag deanamh obair an tighe.
    Bhí fear ban na comhnuiudhe in aice leo agus ní raibh duine ar bith aige ach é féin. Maidín amháin chuaidh sé amach ag obair agus d’fag sé mala coirce na crocad ar an balla ins an teach. Nuair a thainig sé ‘san trátnóna bhí sé ar siubhal agus bhí sé iongantach fear gach fa’n coirce no ní raibh mala (a) ar bith eile aige.
    Dubhairt sé gur bé an fear dubh a thug ar siubhal é no níor d’fagh sé an bhaile indiu ar cor ar bith. Dubhairt an fear dubh “narb é á thug ar siubhal é ach go raibh fhíos aige cé thug ar siubhal é”
    “Tá sé fear ban” arsa seisean “agus tá sé beag posta”. Dubhairt duine go bfaca siad duine ag dul fríd na coillidh
    Brighidh Ní Gallacobhair
    Brighidh Ní Chanáinn