School: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal

Bhí baintreabhach ann aon uair ámhain 7 bhí beirt mhac aige. Bhí sé le pósadh ar chailín eile acht chaith sí suas é.

Bhí baintreabhach ann aon uair ámhain agus bhí beirt mhac aige. Bhí sé le posadh ar chailín eile acht chaith sí suas é Lá amhain chuir sé na paistí amach 'un a' coilleadh a cruinneadh cnípíní. Nuair a bhí na paistí amuigh san coillidh, chonaic siad an t-éan beag a ba lugha agus a ba dheise a chonnaic siad ariamh, agus achan áit a rachadh siad san leanfadh an t-éan iad. Chuir siad thart an lá mar sin go dtí go dtáinic an oidhche.
    Chuaidh an bheirt acu 'na bhaile chuig an athair agus ní rabh cnípíní ar bith léobhtha. Nuair a tháinic an t-áthair seo bhí fearg mhór ar. Bhuail sé iad ar dtús agus annsin chuir sé a luighe iad in a dtrosgadh. Ar maidin lá thar bharach nuair a d'éirigh siad, chuir sé amach iad 'un na coilleadh a chruinneadh an rud ceadna. Nuair a chuaidh na paistí amach, chonnaic siad an t-éan beag ceudna a chonnaic siad an lá roimh réidh. Ní rabh áit ar bith a rachadh siad-san, bhí an t-éan na ndiaidh, agus sa deireadh d'fhan sé leo go bhfuair siad greim air. Annsin d'imthigh na paistí 'na bhaile agus an t-éan leo.
    Nuair a thug siad an t-éan
    AT0567: The Magic Bird‑Heart