School: Tóin an tSeanbhaile

Tóin an tSeanbhaile, Co. Mayo
Pádhraic Mac Pháidín

1. Áit-Ainmeaca
    Ta go leór ainmeaca ar na h-áiteannaí thart annseó, tá áit i Dubhgort agus an t-ainm atá air "Tobar an t-Sléibhe" mar tá an t-sléibhe in aice leis an thobar. Tá áit éile ann agus an t-ainm atá air "Log a Chreagáin Daraigh" is casamhail go raibh crainnte daraigh ag fás ann fadó. Tá áit inaice liom agus an t-ainm atá air "Bun a Lochaigh" mar tá an lachaigh thuas ar an chnoc agus tá "Bun a' Lochaigh" ag a bhun. Tá áit éile ann agus an t-ainm atá air "Bearna na gCapall" fadó bhíodh sé mar bearna ag na caiple. Tá áit ann agus an t-ainm atá air "Poll an Mhaidaidh Uisge" is áit gharm é agus tigeann na maidaigh uisge isteach ann. Tá áit éile ann agus an t-ainm atá air "Bearna na gCor agus an fáth a tugann an t-ainm sin air fadó nuair a bhíonns na daoine ag ceapadh na gcor agus nuair a bhíonns siad ag teacht abhaile shuidh siad síos annsin agus sin é an fáth a tugann siad an t-ainm sin air "Bearna na Gcor". Tá ait éile amuigh ar an chnoc agus an t-ainm ata air "Fideán na Circe" is casamhail go raibh sean cearc ann fadó. Ghairridh Sléibhe
    Bríghid Ní Diubhídhír