School: Doireadh (roll number 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. Diarmuid Súgach.
    Bhí Diarmuid na dhuine siamsamhail agus níor bhfearr leis an lá ná an oidhche lé h-aghaidh siubhail. Chomhnuigh sé i bhfosgeacht míle slighe do Chnoc an Dúin. Oidhche Shamhna amháin dimthigh na daoine maithe go Cúige Laighean le inghean Rígh Laighean d'fhuadach. D'fhuadadar leó ó Chúige Laighean go Cnoc an Dúin. Bhí Diarmuid amuigh mar ba ghnáth leis, mar ins an tsean aimsir bhíodh siamsa agus spóirt ins gach baile an oidhche seo. Bhídís ag déanamh cleas go bhfuighidís amach cé'n rud a bhead in dhán dóibh nó an bpósfaidhe iad sul dá mbheadh an bhliádhain thart. Ar triall abhaile dhó taca meadhon oidhche chonnaic sé buidhean chuige san mbóthar agus iad ag iompar corp mar bhfhacas dó san.
    Pádraig Mac Donnchadha
    Mac feirmeora