School: Doireadh (roll number 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. An Rí agus a thriúr Inghean.
    Bhí rí ann uair amháin agus bhí triúr inghean aige. Nuair a rugadh iad tháinig bean ag an gcaisleán a rádh leis an Rí gan iad a leigean thar dhoras go mbeadh siad dhá bhliadhain déag. Bhí go maith is ní raibh go h-olc nó go dtáinig lá amháin a ndeacha an Rí agus an Bhainríoghan ar féasta in áit éigin eile. Bhí an lá go h-an- bhreág. Bhí an triúr inghean ag breathnú amach tríd an bhfuineóig agus d'iarradar ar na searbhóntaí iad a leigean amach. Dubhairt na searbhóntaí nach leidfeadh. Acht na dhiaidh sin bhí siad chómh badráilte sa deireadh aca gur leig síad amach iad.
    Nuair a chuaidh siad amach tráthnóna ag iarraidh iad d'fágháil ní bhfuair siad ia[d.?] Nuair a tháinig an Rí agus an bhanríoghan abhaile bhíodar lé búille nuair a d'innis
    Mícheál Ó Conghaola
    Táilliúir