School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

1. (continued from previous page)
    i dtobar na h-íocshláinte, ag féachaint an gcaillfaidh an sean-mháthair a bhí i n-a mnaoi sa'n oidhche, agus i n-a cráin sa ló.
    Tháinig an sean-fhear glic, isteach lá, agus d'fhiafruigh an bhreac óg bhréagh de'n sean-fhear cé'n chaoi a ndéanfhadh sí maith dhóibh.
    "Déan trí léine de na ceannamháin bhána atá ag fás ar chúl an tighe, agus ná innis dho dhuine ar bith, cé dhó a bfhuil tú dhá dhéanamh," arsa an sean-fhear glic.
    Fuair an leas-mháthair fios ar an sgéal seo, agus bhí an-olc uirthi, chuir sí fios air na pólidhe, acht níor leig an bhreac óg bhreágh uirthi féin go raibh sí ag déanamh tada.
    Bhí na léinteacha déanta anois aice, acht píosa de'n mhuithchille, agus ní túisge a bhí sé déanta, ná léim na dearbhráthaireacha, suas i n-a bhfir, agus bhí an-athas air an mbreac óg bhréagh, agus do cailleadh an sean-mháthair annsin, agus d'innis na dearbhráthaireacha do'n bhreac óg
    AT0451: The Maiden Who Seeks her Brothers
    Pádhraic Ó Rathallaigh