School: An Léim (roll number 11472)

An Léim Thoir, Co. Galway
M. Ó Dubhda

1. Oidhche Shamhna isn an t-sean – aimseir tháinig na Naoimh cois fhairrge, bhí naoi míle de’n bhóthair toigthe acu ó d’fhágadar an tullall cois fairrige go dtháinigadar go dtí an Ceathrú – Ruadh. Tháinigadar ag loch a bhí ar an gCeathrú – Ruadh timcheall le céad slát ón teach a phobail a bhí ann. D’fhágadar lorg a gcos ins na leacracha a bhí ag an loch sin. thúgadar turas timcheall an locha. Chuile lá ón lá sin amach tagann na daoine Lá Samhna ag an loch sin. ‘Sé an t-ainm atá ar an loch sin, loch Naomh an domhain. Ní fhaca duine ar bith ar an saoghal seo an oiread Naomh le chéile, nó ní fháca duine ar bith na Naomh acht duine amháin. An duine a bhí ag éisteacht leo, chuala sé iad ag rádh trí h-úaire (scéal) “seo í loch na Naomh”.
    Bríghid Ní Chadhain
    Léim