School: Shindilla (roll number 14285)

Lurgan or Shindilla, Co. Galway

1. Áiteacha sa mbaile
    Tágo leor áiteach sa mbaile agus tá ainmneacha orra ar fad. Seo iad na h-ainmneacha atá timcheall an tighe, An cnocáinín bán an tomhnach is fuide siar an garrdha bán, garrdha na sgiobhail agus garrdha na cocaí. Garrdha na lár báire agus na sean garranta. An cloch mhór agus an corr fháda. Seo é an fath a dtugtar na h-ainmneacha sin ar na garranta mar bíonn siad fé fhéir da sa samhradh. Seo iad na hainmneacha atá ar áiteacha ar an sliabh. An Aill mhór, an cnocáínin fraoich, na tullacaí fraoigh, na clocha sgoilte, agus an tullach doighte. Ma portaí fada agus Gleann na coille. Ainmneacha na locha agus na srutháin . Locha an gadaidhe, loch an fríocháin, loch na géabha, loch Lurgain agus Loch Máíre.
    Ainmneacha na srutháín. Sruthán loch an gadaidhe, sruthán na tullaigh, sruthán na tomhnar.
    An tobar a bhfaightear an tuisce uaidh. Tobar an chorra. An shruthan fada.