School: Shindilla (roll number 14285)

Lurgan or Shindilla, Co. Galway

1. Níl aon gabha in a chomhnuidhe ins an áit seo, acht tagann gabha as Uachtarárd gach Sathairn go dtí an cheárdchain. Is le inghean Ní Phéacóige an teach. Cheann soinnc atá air. Gabha a bhí in a athair freisin. Bíonn go leór úirlisí aige builg, inneóin, casúr, pionnsúr, iarann agus go leór rudaí eile. Cuireann se cruidhthe fé chapallaibh agus fé asla. Ní dhéanann sé céachta nó sluaiste, nó tuaghann acht cuireann se caoí orra. Is sean-fhocal é seo ; Is cuid de'n ghabha a cheann. Cuireann daoine bronntanas ag an ngabha thar aoinne eile. An t-uisge a nigheann an ghabha a lámha ann deirtear go ndéanann sé láidir é. Ní cheart fearg a chuir ar ghabhain ar fhaitchíos go marbhócaidh sé thú.
    Tomás Breathnach
    Ardderrynagleragh, Co. Galway