School: Clochar na Fáirche (roll number 16894)

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (continued from previous page)
    fhios aice céard a dhéanfadh sí. D'iarr sí ar a h-athair an mada uisge do mharbadh acht ní raibh sé sásta an gníomh sin a dhéanamh. Mar sin fein théigheadh sé go dtí an abhainn gach oidhche ag faire ar an mada uisge ach ní raibh aon mhaith dó ann.
    Oidhche amháin d'eirigh an mada uisge aníos as an abhainn agus thosuigh sé ag cainnt go deas leis an athair. D'eirigh siad an-mhuinteardha le céile agus lá amháin thug an t-athair an mada uisge abhaile leis. Bhí an bhean ar buile leis. "Marbhuigh é ar an bpoinnte" ar sise "Ní mharbhóchad" ars an t-athair mar níl sé ag déanamh tada ar aoinne".
    Bhiodh an mada uisge ag rith ar fud an tighe agus tráthnóna amháin adhmhárach go leor bhuail sé é féin ar an tslait draoidheachta. Rinneadh fear de arís. Chomh luath agus leag an bhean súil air thosuigh sí ag cainnt leis agus d'fhan siad le céile annsin Bhí saoghal breagh aca ó shoin amach.