School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. Bí sean bhean ann fadó. Bí mac aice agus bhí siad an-bocht. Ní raibh aon rud le n-ithe acu. Dubhairt an tsean bhean go gcaitheadh siad imtheacht. D'imthigh siad san oidhche nuair bhíodar ag imtheacht dubhairt an tsean bhean leis an mhac an doras tharraint ina dhiaidh Chonnaic sí a mhac g teacht agus an doras aige. "Ó muis a amadáin nár dubhairt me leat an doras a dhúnadh." Chuaidh siad isteach sa gcoill chuir siad an doras suas ar an gcrann agus chuaidh an bheirt aca suas ar an doras leis an oidhche a chaiteamh ann. Ní raibh siad ibhfad annsin go dthánig beirt ghadaidhe agus thosuigh siad ag comhairead airgid. Bí go leor airgid aca. Thosuigh an t-amadán ag corruighe shuas ar an gcrann agus rith an bheith ghadaidhe agus dfhág siad an t-airgead ina dhiaidh. Tháinig siad anuas den chrann. Thág siad an t-airgead agus chuaidh siad abháile.
    AT1653: The Robbers under the Tree
    Brighid Ní Mhaolmhuaidh