School: Caisleán Gearr

An Caisleán Gearr, Co. Galway
Liam Ó Maolmhuidhe

1. B'iad Tighearnaí Clanricarde a bhí i na dtighearnaí talmhan sa gceanntar seo fadó. Bhí teach mór aca i dTír an Oileáin i n-aice na Coiribe.
    Saighdiúirí i n-arm Shasana a bhí ionnta na céadta bliain ó shoin agus fuar siad an talamh mar páighe ó rí Shasana.
    Roinn siad an talamh ar mhuintir na h-áite annsin agus thug siad trí acraí go leith do gach duine.
    Níor mhaith leis na daoine sa gceanntar iad mar d'iarr siad cíos árd orra.
    Bhí báille i nGaillimh aige agus bhreathnuigh sé ar an méid féir fataí agus barraí eile agus ar an mhóin agus an stoc agus bhéadh méid na cíosa ag braith ar an méid a bhí ag an tineónta.
    Chuaidh na daoine isteach go Gaillimh chuige faoi dho sa mbliain agus d'íoc siad an chíos. Bhí báille darbh ainm
    Nóra Breathnach
    Máirtín Ó Fionnaidhe