Scoil: Doirín Darach (uimhir rolla 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

Ar an leathanach seo

1. Do bhíodh na tighthe níos lugha i bhfad ná mar aráid anois agus ní raibh aon loctha ortha mar bhíodar oscailte suas go dtí na fraitheacha
    De chlocha agus créfóg a deineadh iad, mar ní dheinidís aon moirtéil le garinimh agus aol. Bhí na saoir an chliste cun seiminé maith do dhéanamh agus ni baoghal go mbíodh aon deatach tímcheall an tighe.
    Nuair a bhíodh na fallaí sé troighthe ar aoirde no mar sin do dheinidís an ceann do chur air. Ar an giumhais a deineadh na fraitheacha is na taobháin. D'árduigheadar an giumhais as an bpoll portaigh agus dheineadar é do shocrú is do gearradh le tuagh giumhais. I n-ionad tairngidhthe cun gach rud do dhaingniú le chéile do bhí dulaí
    Pádraig Ó Conaill
    Gortacloghane, Co. Kerry