School: Cnuicíní (roll number 13123)

Garranearagh, Co. Kerry
Mrs J. Booth

1. (continued from previous page)
    dtiocfad sé tar ais chun i phósadh. Isteach san loch leis. Do dnámh se suas agus do thug sé an fhainne do Seán. Do phós Seán agus Máire agus bhí cóisire breágh aca. Bhí Páidín ann agus do rinnce sé a dhóthain. Ach ní fheadaramar ar fhill sé ríamh ar cailín na bhfiachal bhfada.
  2. Is ar toradh a bpaistidhe talmhan do Mhaireadh na daoine agus nídh nách ionghnadh bá mhór é a gcion ar an dtalamh san, agus bá mhór an iarracht a thughaidís ar gréimh daingean do choimeadh air dóibh féin is da bpáistí. Bhíodh cíos trom ar an dtalamh agus is beag an spás do thugadh an tighearna nó an mháighistir dóibh, chun an cíosa do dhíol. Bhí cuidh des na mháighistribh go h-oireamhnach act bhí a n-urmhór go neamh-thruaigh-mheileach is go h-olc. Bá cuma leó acht gréim b'fágháil ar an gcios cómh luath is a bhíodh se amuigh. Nuair a bhíodh easbhaidh airghidh acht is amhlaidh d'árduighidís an cíos. Agus dá bhfeicidís leasughadh déanta ar an dtalamh, nó daingniughadh ar na páirceannaibh, nó
    Máire Ní Mhurchudha
    Reenard, Co. Kerry