School: Cnuicíní (roll number 13123)

Garranearagh, Co. Kerry
Mrs J. Booth

1. Ní raibh aon máighistir scoile ann fadó mar ata anois, mar ní raibh na scoileanna deantha dóibh. Bhí ráicí maighistir ag dul ó thigh go tig ó pharóiste go paróiste agus ó cheanntar go ceanntar. Fanfadh sé seachtmhain i dtigh agus na scoiláire agus bhíodh a chuid leabhar fén a n-ascail aige. Istig i Croithe bá a bhí sé annso a múineadh. Bhí rían ar na scolairí mar ní raibh se in aoinfhéacth léo, acht bhfheidhir seachtmhain nó mhí gach blían.
    Bídís í na gcodhladh agus ag ithe i dtighthe na feirmeoírí. Gaedhilg an rudh ba mhó a bheadh ag múineadh acha. Bhíodh saghas leabhair ag na páistí, a mhuinntir ag tabairt. cucha iadh. Cleití cearcha, as cléití gé a bhí acha mar phinn. Bíodh leacha slinne acha, cun scríobhadh ortha geibheadh siad san uaireanntha cois fairrge. Bíodh clocha, saghas stóil, as gach aon rúd acha chun suidhe ortha. Bíodh cuidh acha i na seasamh léis na fallaí. Biadh cathair shugáin ag na maighistir Scoláirí maithe do beadh cuidh acha agus filí leis. Tomás Ruadh, agus bí ardh méas ag na daoine ortha. Bí Tomhas i gceann de's na
        1. buildings
    Máire Ní Néill