School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cahersiveen, Co. Kerry
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (continued from previous page)
    Do réir an sgéil níor chuaidh éinne inaice an tobair 'na dhiaidh sin, bhí an oiread sin scannraidh ortha. Ba ghearr gur clúduigheadh é le féar agus anois níl sé le feiscint in aon cór. Deirtear go mbuailfear an chéad duine a geibheann an tobar sin, dall ach go mbeidh leigheas le fáil aíríst o uisge an tobair.
    (Bhailig Seosamh O Maolcroidhe an cunntas sin ó Pádraig O Neill, tig na Cuirte, Cathair Saidhbhín)
  2. CARRAIG na bhFEÍNE
    Nuair a bhíodh na Fianna ag troid fadó chaithidís carraigeacha móra le na céile. Caitheadh an carraig mhór seo le fear agus thuit sé i bPaírc amuich i Sugh Greíne agus ghlaoidh na daoine Carraig na bhFeíne ar an áit ó shoin.

TOBAR DIARMADA
    Tobar é seo amuich i gCill Oigh Gróin. Marbhuigheadh fear ann uair agus tugadh a ainm don tobar abhí inaice na h-aíte.

CUMAR na gCNÁMH
    Tugtar Cumar na gCnámh ar an