School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cahersiveen, Co. Kerry
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (continued from previous page)
    an fhiíocht cuige. Comh maith do dhein agus níorbh fhada go raibh miogal air níos fuide ná abhí ar phucán gabhar riamh. Cheap sé annsan gur mithid dó tosnú ag cumadh filidheachta. Chonnaic sé cailín deas darbh ainm dí Cait Ní Shuilleabhaín. Dhein sé dan de shaghas eigint 'na taobh. Chuaidh sé timcheall á leigheamh do gach aoine agus á ghríosadh ar filideacht do chumadh. Níor éist na daoine leis amhthach mar bhí fios acu go raibh sé roinnt beag simplidhe ann feín. Tá Fionán 'na bheathaidh fós. Níl aon slighe beatha aige ach uaireannta nuair a thagann an fonn air téigeann sé amach ag iasgaireacht leis na h-iasgairí uaireannta.
    Bé Seán Ó Donncadha a bhailig an t-eolas seo ó'n a atar féin Gearóid Ó Donncadha
  2. Do rugadh Domnall Ó Néill in Oilean Dairbre dachad bliadhan ó shoin agus tá sé beo fós. Do scriobh sé ana-cuid filidheachta i gcóir an "Kerryman" mar gheall ar na cluichí a bhíodh dá n-imirt. Do chum sé a lán amhrán leis mar gheall ar an áit.