School: Currach Beag (roll number 10721)

Coarha Beg, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Dhrisceóil

1. Tá Cúas an Dá Ghalláin ar an dtaobh thuaidh d'en oileán. Seo mar a fúair sí a ainm. Bhí long ag teacht ó lorrbhuaidh agus tháinig sí isteach ar an dtaobh thuaidh d'en Oileán. Tháinig ceó tímcheall uirthi agus do briseadh an long ar na gcarraigeaca. Bhí beirt sagart ins an long agus do badhadh íad. Tháinig a chompana idtír agus chonnaic duine éigin íad agus chuir sé fé cré íad.
    Chuir sé dá ghalláin in a sheasamh ann mar leacanna ós a gcionn. Tá an dá ghalláin sin le feiscint ann fós. Tá síad ceathar nó cúig troighthe ar airde.
    Coosheenadagallaun, Co. Kerry
    Seán Ó Fáile