School: Currach Beag (roll number 10721)

Coarha Beg, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Dhrisceóil

1. Bhí an fear seo in a cómhnuidhe i Feuc? Meadhon. Mach do thighearna talmhan a beadh é. Núair a fúair a athair bás do dheanad tighearna talmhan de. Bí sé ana-cruaidh ar na daoine bochta, i bhfad níos cruaidhe ná mar a bhí a athair. Núair a thiocfadh an oidhche do raghadh súad an tighthibh na ndaoine mbocht agus do leagfadh sé íad. Annsan do rithfeadh síad leó féin ar eagla go cídhfeabh na daoine iad. Do raghadh sí go dtí na daoine bochta agus do chuirfeadh sé in iúl dóibh muna gcuirfeadh síad na tighthe suas arís go gcaithfeadh sé íad amach ar an mbóthar gan aon tig. Do béigin dóibh iad do chur súas arís. Ní thabharfadh sé aon am d'os na daoine bochta an cíos d'fhághail. Muna mbeadh sé acu do chaithfeadh sé íad amach díreach. Oidhche amháin núair a bhí sé ag teacht abhaile ó áit éigin fúair sé bás ar thaobh an bhóthair.
    Seán Ó Fáile
    Míchéal Ó Séaghdha