Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

Ar an leathanach seo

1. Geall le leath chéad blian o shoin ní raibh na dathanna á ndíol ins na siopaí fé mar atá anois agus dá bhrígh sin nuair a bhí aon rud cniotálta ag na sean daoine le snáth bán a bhí deunta as ollain na gcaorach aca féin b’éigean dóibh é dhathúghadh le rudaí a bhí as fás ins an páirceanna, ins na portaighthe agus ar na carraigreacha.
    An rud a bhí aca chun dathúghadh dhuibh do dheunamh bhí sé le fághail ins na portaighthe ‘s dubha a thugtaí air agus is é an rud céadna a bhíodh ag na scoláirí bochta chun bheith ag scrí leis.
    Do bhailigheadh siad é sin agus do chuireadh siad é ar an dteine ag beiriú agus tar éis tamaill ag beiriú chuireadh siad é ar thaobh na teine ar feadh cúpla lá nó mar sin agus dheineadh sé sin dath chómh maith le h-aon dath eile atá le fághail ag na daoine anois.
    An rud a bhí ins na páirceanna acu chun dath buidhe do dheunamh do beadh an gaosadán.
    Ins an Samhradh a gheibheadh siad é sin ag fás mar ní raibh sé ag fás san nGeimhreadh.
    Bhí rud eile acu chun dath donn do dheunamh, sé sin an rud a fásann ar na carraigreacha go mór mhór san Samhradh.
    Prioctaí ar dtúis é agus annsan deintí é do bheiriú agus annsan deintí an éadach do
    Sorcha Ní Chúipéir