Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear bocht na chómhnaidhe i gCurrach Beag dar'b ainm do Pádraig Ó Néíll agus bhí sé ar a dhícheall chun slíghe bheatha do bhaint amach. Maidin amháin do chuaidh sé go dtí tighte na gcómharsain agus dúbharadar leis go raibh an Ridire ag feitheamh le seirbíseach éígin acht ná thugfadh sé aon págh dhó acht capall ana láidir ná raibh le feiscint in aon áit i gCiarraidhe.
    Bhí an fear buidheach agus ar an nóimeat sin do thosnuig sé ag dul fá dhéin an Ridire. Bhí sé ag obair ar feadh bliadhna ag an ridire agus tar éis sin fuair sé an chapall.
    Bhí an fear ana shásta leis an gcapall mar bhí na daoine mór tímcheall á rádh go ndéanfadh an chapall sin gcaisce uathbhásach lá éigin. Lá amhain do bhailig na daoine mór thímceall agus dúbhairt Pádraig leó go gcaithfeadh gach aoinne scilling do thabhairt do a
    Cáitlín Ní Mhurachadha
    Coarha More, Co. Kerry