School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 01_009

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 01_009

1. Tá muca, caoirigh, gabhair, capaill, asal, madraí, cearca, bó, laogh, gabhainn agus cat againn ar an bhfeirm. Nuair a bhíonns muid ag glaodhach ortha tugann muid ainmeacha fá leith ortha le go dtuigfeadh siad muid. Tugann muid seaubhín ar na gabhair agus ar na caoirigh, 'tuaidh' ar an gcapall agus ar an n-asal; 'Bute' agus 'Sailor' ar na madraí, 'tuic, tuic' ar na cearca, 'beitín' ar an mbó, 'suicín' ar an laogh agus ar an ngabhainn, 'Bís, Bís' ar an gcat, 'Nuch, Nuch' ar na muca. Nuair a bhíonns muid ag tiomáint na bó deireann muid léi 'hurc a bhéit', deireann muid 'High Ass' leis an n-asal, deireann muid 'go out' leis an mada, 'Skut' leis an gcat. Tugtar sea-sí ar na cearca, 'fág seo' leis na muca. Sin iad na hainmeacha a thuganns muid ortha ar fad. Cuirtear féar nó tuighe
    Brighid Ní Choinceanainn
    Ceathrú an Teampaill, Co. Galway