School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_004

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_004

1. Tá mé fein 'mo chomhnuidhe ar Bhaile an Bhóthair, Inismeadhoin. Tá trí sgór tighthe ann anois. Tá tighthe slinn agus tighthe tuighe ann.
    Fhátarthaigh is coitchianta ann. Sé an fáth go baisteadh an t-ainm sin ar Bhaile an Bhóthair mar tá bóthair treasna ann, agus Baile an teampaill mar deirtear go raibh teampaill ann fadó agus deanamh séipeal de agus séipeal atá ann anois. Baile an Dúna mar tá dun i ndar dó agus deirtear gurbe an fát sin go tughtha Baile an Dúna air. Baile na Seogeach mar deirtear go be sloinneadh seoigeach is coitcianta a biod ann fadó agus cinn an bhaile mar is é an baile is fuide siar é.
    Tá timcheall dha sgór sean daoine ós cíonn 70 bliain in Inismeadhon. Is feidir leo scéalta in Gaedilg agus i MBéarla a innsint. Tá go leor fotrach tighthe ann. Ba ghnáthach le go leór daoine dul go h_Aimeirice ó'n áit.
    Maighréad Ní Fháthartaigh