Scoil: Port an Iascaigh (uimhir rolla 7903)

Tip, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Ní Shíthigh

Ar an leathanach seo

1. Bhi fear ann fado agus bhi beirt mhac aige. La amhain agus iad ag ithe a ndinnear bhi siad go leir ag ithe acht an mac so. "Ceard ata ort ?" ars an t-athair. "Ta me tinn ar seisean ?" "Bhoil" ar seisean "tuigeann nach dteigheann tu a chodladh. Nior labhair an mac focal. "Bain diot anois agus teigh isteach sa leabaidh" ars an t-athair.
    Bhi an mac seachtmhain sa leabaidh agus i ndeire na seachtmhaine d'eirigh se chom tanaidhe agus na h-aithneochadh einne e. Thainig na comharsain go leir ar a thuairisg agus mholadar seo agus mholadar siud do acht ce gur feachadh gach leigheas i n-diaidh a cheile ni raibh maith ar bith i n-aon cheann aca. Annsan d'aontuig na comharsain gur ins na sidheogaibh a bhi se. Chreid na daoine an uair sin go mbiodh na sidheoga i ndiaidh ghasuir bhreaghtha. Ba ghasur dathamhail an gasur seo agus bhiodar cinnte gurb iad na sidheoga a bhi a mhilleadh. "B'iad a mhil e gan amhras agus a d'fhag gan bhrigh gan anam e", a deiridis. Ni gadh a radh go raibh a mhathair Mairin beagnach as a ceill le bron agus imnidhe. Is ar eigean d'fead si neal codlata d'fhagail acht ag faire a maicin de lo is d'oidhche.
    Sorcha Ní Maoldomhnaigh
    Tip, Co. Mhaigh Eo