School: Leitir Fhada

Leitir Fada, Co. Dhún na nGall
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

1. (continued from previous page)
    Tainig sé isteach annsin, cuaidh sé a luighe arais agus ní rabh i bfhad gur éirigh an t-athair agus d’iarr sé orthu, “éirigh”.
    Déirigh siad agus rinne a mhathair réidh a mbriocfásta dóbhtha. Nuair a bhí an bhriocfasta deanta aca dubhairt an t-athair leobhthá gó gcaitheadh siad a dhul leis indiu na coilleadh. D’imthigh siad léobhtha na coilleadh acht dán Padraig Beag ar deireadh agus leig sé an chuid eile roimhe nó bhí eagla air go bhfeiceadh an t-athair é ag leigint síos na clocha beaga ar an talaimh. An eile coiscéim a bhearadh sé, leigeadh sé síos ceann beaga de na chlocha ins an chruas gó mbeadh fhios aige a bhealach abhaile nó bhí fhios aige. Go rabh an t-athair a dul da fhagailt ins an choill agus go gcaillfidh iad.
    Bhí gó máith cuaidh siad na choilleadh agus d’obair siad go dtí an tráthnóna. Ins an tráthnóna d’iarr an t-athair orthu dhul a sugradh fá na crainn agus go mbéadh sé annsin nuair a thiocfadh siad arais.
    D’imthigh siad leobtha ar feadh tamaill bheag acht nuair a thainig siad go dtí an áit a rabh an t-athair ní rabh athair ar bith le fághail aca.
    Thosuigh siad ag caoineadh nó
    Eibhlín Ní Giolla Easbuic