Scoil: Dooey (uimhir rolla 15657)

An Dumhaigh, Co. Dhún na nGall
M. Mac Amhlaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gan bróga na stocaí ortha. Bhíodh cotaí móra bainín ortha shíos go dtí an dá ghlúin agus bhíodh na buachaillí dhá bliadhain deag agus iad dá gcaitheamh.
    Ní rabh mórán scolairí ar an scoil seo ní rabh sé claigne deag ann corr lá. Ní bhíodh leabhair ar bith ag na paistí an t-am sin agus bhíodh siad ag sgriobhadh le giota cloiche ar sclataí. Sé an triomhadh rang an rang a ba oirde san sgoil. Béarla uilig a bhí aca agus ní rabh béarla ró maith aca ach oiread. Ní bhíodh na paistí ar scoil acht lá anois agus arís nó bhí siad bocht agus chaithfeadh siad a dhul go dtí an t-Srath bán ar fastughadh.
    Ní rabh arán agus bainne ar bith ag na paistí an t-am sin. Bhíodh giota aran préataí no giota arán coirce leobhtha na scoile.
    Thiocfadh le na paistí fanacht
        1. foirgnimh